Werken in de tandtechniek
Als tandtechnicus werkt u in een laboratorium. Hier worden kronen, bruggen en/of gebitsprotheses gemaakt. Grotere laboratoria zijn veelal allround bedrijven waar beide disciplines uitgevoerd worden. Echter, er zijn veel kleine laboratoria die zich gespecialiseerd hebben in, kroon- en brugwerk, of prothesewerk. Al met al is het een zeer afwisselend beroep waar creativiteit voor op staat.
De verschillende afdelingen.
In een groot laboratorium zijn er verschillende afdelingen, dit in tegenstelling tot een klein laboratorium. Hier moet de tandtechnicus alle voorkomende werkzaamheden kunnen beheersen.
Er zijn de volgende afdelingen:
- Gipsafdeling. Hier worden de modellen gemaakt in gips en verder voorbereid voor de volgende fases.
- Goudafdeling. Hier worden de kronen en bruggen vervaardigd, die vervolgens door de porseleinafdeling afgemaakt worden.
- Porseleinafdeling. Hier wordt kleur en vorm gegeven aan de kronen en bruggen die door de goudafdeling voorbereid zijn door er porselein op te bakken.
- Protheseafdeling. Protheses (kunstgebitten) vervaardigen.
- Frameafdeling. Prothetische voorzieningen voor enkele tanden op een metalen onderstructuur
- Scanafdeling. Het digitaal ontwerpen van kronen, bruggen, facings etc.
Handwerk
In het veleden bestond het vak puur uit handwerk. Dit is in veel gevallen nog steeds zo, maar de digitalisering heeft de laatste 10-15 jaar zijn intrede gedaan. Momenteel kunnen er op digitale wijze kronen gemaakt worden, waar praktisch geen handenarbeid meer aan te pas komt. Deze kronen zijn echter nog lang niet zo fraai als de handmatig vervaardigde kronen, maar ook dit zal in de (verre) toekomst een vlucht nemen. Maar of de tandtechniek volledig gedigitaliseerd wordt, blijft vooralsnog nog een vraagstuk.
Houd er wel rekening mee, dat als u geïnteresseerd bent in het vak en eventueel de opleiding zou willen gaan volgen, u het zowel leuk moet vinden om met uw handen te werken, maar ook met de computer overweg moet kunnen.
De eigenschappen.
Als u in de tandtechniek wilt werken is het handig om over de volgende eigenschappen te beschikken:
- Creativiteit
- Geduld
- Technisch en oplossend denkvermogen
- Goede communicatieve vaardigheden
Werkdrukte
In de tandtechniek kan het heel erg verschillend zijn qua drukte. Het ene moment zal er overgewerkt moeten worden en het andere moment kan het zijn dat men de dag moet proberen uit te zitten met bijvoorbeeld schoonmaakwerk. November en december zijn meestal de drukste maanden.
Opleiding
U hoeft niet altijd een opleiding te hebben om in de tandtechniek te werken. Sommige, vooral grote bedrijven kunnen ook vaak mensen gebruiken die de kleine maar belangrijke taken op zich willen nemen. U hoeft zich dan ook niet altijd verder te ontwikkelen maar het is wel belangrijk dat u echt interesse heeft voor het vak. Het kan namelijk wel van belang zijn, dat u bijvoorbeeld wat van de anatomie van de kaak afweet.
Als u een diploma wilt behalen voor de tandtechniek dan is dit heel goed mogelijk aan de Dutch Health Tec Academy te Utrecht. U volgt hier een deeltijdopleiding wat betekend dat u 4 dagen gaat werken en 1 dag naar school gaat. Men leert het vak namelijk vooral door mee kijken en te oefenen.
De eerste twee jaar krijgt u algemene basiskennis en heeft u zowel een stukje prothese als kroon- en brugwerk gedaan. Daarna kunt u zich specialiseren in één van beide richtingen. In totaal bent u dan als u alles in één keer haalt 4 jaar bezig.
Weetjes uit het CAO
- bij een contract voor onbepaalde tijd is er een proeftijd van 2 maanden.
- bij ontslag heeft u een opzegtermijn van één maand, dit dient schriftelijk te gebeuren.
- een normale werkweek bestaat uit 38 uur.
- werknemers geboren na 31-12-1951 hebben recht op 25 vakantiedagen waarvan er 15 dagen aaneengesloten moeten worden opgenomen
- het salaris kan liggen tussen de 1500 en 3000 euro per maand, dit is gerelateerd aan de opleiding en het aantal jaren ervaring.
Al deze bovenstaande richtlijnen staan in het CAO en gelden mits er iets anders in het contract wordt vermeld.